Exkurzia v Seredi a niečo viac

7. a 8. jún patril výletu a exkurzii. Našou prvou zástavkou bolo Múzeum holokaustu v Seredi. Mali sme možnosť dozvedieť sa množstvo zaujímavých vecí o prvých židovských transportoch, silnej fašistickej propagande, priebehu druhej svetovej vojny v „Slovenskom štáte“ a iné. Vďaka sprievodcovi bolo naše spoznávanie zaujímavejšie, a my tak môžeme tvrdiť, že nie, len o holokauste vieme toho skutočne dosť.  O to dôležitejšie bude, aby sme nikdy nedali priestor podobnému, možno i horšiemu, zlu, akým bol fašizmus či jeho teraz aktuálne alternatívy.

Naša cesta pokračovala do Bratislavy. Na ďalší deň sme si pozreli Devín, ktorý právom patrí medzi národné kultúrne pamiatky. Tento raz nám nebolo až tak teplo a okrem toho, výhľad z najvyššieho sprístupneného miesta na Devíne stál za to. Opäť sme sa mohli utvrdiť, že naša slovenská história nie je len o suchých faktoch , ale naopak, tvoria ju mnohé zaujímavé príbehy či legendy.

No a na záver sme svoju cestu zakončili skoro 3-hodinovým spievaním, bolo nám veselo. Vyučujúce naším speváckym talentom až také nadšené neboli 😁, ale išlo hlavne o zábavu a spríjemnenie cesty.

V konečnom dôsledku, rôznorodá skupina zložená z deviatakov, prvákov a druhákov gymnazistov  ukázala, že keď sa zíde dobrá partia ľudí, všetko vie byť jednoduchšie.

Ďakujeme pani učiteľke Sivoňovej, hlavnej organizátorke, pani učiteľke Čermákovej a pani učiteľke Bosákovej, ktoré nás počas exkurzie sprevádzali.