Učiteľ grafiky cez deň, organizátor umenia večer

Autorka: Andrea Cuľbová, 4.ročník

Vstupujeme do ateliéru Martina Novysedláka, učiteľa výtvarnej a grafického dizajnu, ktorý spája tradičné umenie s modernými technológiami a organizovaním umeleckých podujatí rozširuje kreativitu aj ďalej.

Cesta: Výtvarnú navštevoval už od prvého ročníka a pokračovať umením bola preňho prirodzená cesta. Na strednej škole študoval umelecké odlievanie kovov vrátane sôch a pokračoval vysokoškolským štúdiom výtvarnej výchovy a umenia. Vo vyšších ročníkoch sa špecializoval na grafický dizajn. Dnes prepája počítačovú grafiku a maľbu.

Umenie a výchova: Na otázku „Čo hľadáte u svojich žiakov?“ odpovedá: „Kreativitu. Práce nikdy nie sú rovnaké, každý študent má svoju techniku, vyjadrenie, zmýšľanie. V umení sa neškatuľkuje.“

Kreativita, cit pre estetiku a farbu alebo priestorové videnie slúžia ako stavebný pôdorys, ktorý musia žiaci rozvíjať. Podľa Martina Novysedláka je dôležité začať od základov. Začať na papieri. Robiť skice. Mať zvládnutú kresbu, maľbu aj grafiku.

Rolu pedagóga v tomto procese vníma takto: „Na začiatku sa človek hľadá. Pod vedením učiteľa skúša nové metódy a učí sa. Časom si vytvorí svoj vlastný štýl, ktorý musí učiteľ pomôcť rozvíjať, nie obmedzovať.“

Projekty: Jeho kreativita presahuje hranice učebne. Je organizátorom dvoch umeleckých projektov.

Prvý projekt Môj proces vznikol ako výstava jeho vlastnej tvorby doplnenej módnou prehliadkou tričiek zdobených sieťotlačou. Neskôr sa projekt rozšíril, pridali sa ďalší umelci, lokálni a aj zo zahraničia, a stal sa z neho Náš proces. Dnes už to nie je len klasická expozícia malieb, zapojili sa aj iné druhy umenia ako je hudba, tanec, umelecké filmy, fotografia alebo sochárstvo. Mladých môžu prilákať aj DJi.

Druhý projekt sa nazýva Street artové sympózium a prináša umenie do ulice a pre všetkých. Ľudia sa stretnú, vytvárajú a spájajú rôzne techniky.

Osobná tvorba: V osobnej tvorbe sa venuje špecifickému štýlu maľby, vďaka ktorému je ľahko rozpoznateľný. Odmieta totiž maľovať tvár, ktorá je tradične považovaná za kľúč k identite ľudí. Napriek tomu dokáže v čiernych siluetách zachytiť osobnosť a črty osôb tak, že sú spoznateľné. Jeho diela okrem toho hrajú výraznými pestrými farbami.

Nekončí to však pri plátne. Pomocou grafických programov upravuje originálnu tvorbu a pohráva sa s farebnosťou, až vznikne celá séria obrazov.

Umenie ho napĺňa, je upokojujúce a zároveň je jeho prácou. Na otázku o motivácii rázne odpovedá: „Nedá sa nemaľovať.“

Šport ako múza: Okrem umenia je aj vášnivým športovcom. Krásna Turčianska kotlina, v ktorej žijeme, nám otvára mnoho možností. Rád si chodí zabehať, jazdiť na bicykli alebo vyraziť do hôr. Jeho slová: „Šport a príroda dokážu inšpirovať k novým námetom, dávajú nám energiu. Práve to je moja múza.“

Rada pre mladších: Keď sa ho spýtame, akú radu by dal svojmu mladšiemu ja, odpovedá: „Nebrať si toľko práce. Človek potrebuje čas pre rozvíjanie svojej identity. Je dôležité nájsť rovnováhu medzi prácou a osobným životom. Nestačí len spánok, treba aj čas napríklad na prírodu a inšpiráciu.“

Zdroje:

Náš proces

FACEBOOK

INSTAGRAM

Street artové sympózium

FACEBOOK

INSTAGRAM