Veľká noc vo svete

Veľká noc sa z hľadiska kresťanstva považuje za najväčší sviatok roka. Hoci je to v prvom rade sviatok viery, ľudia ju často oslavujú aj bez tohto hľadiska – s dôrazom na tradície spojené s príchodom jari. Zisťovala som, ako tieto sviatky slávia vo svete. Pozrime sa na to spoločne.

Bermudy

V Bermudách sa na Veľkú noc venujú šarkanom. Používajú sa rôzne pestré farby a geometrické tvary. Veľakrát sú šesť- alebo osemuholníkové a v ich štruktúre sa používa kríž. Táto tradícia totiž podľa príbehu vznikla tak, že miestny učiteľ použil šarkana, na ktorom bol vyobrazený Ježiš Kristus, aby pomohol svojim študentom pochopiť jeho príbeh.

Bulharsko

Bulhari kladú dôraz na veľkonočné vajíčka, často namaľované na červeno. Tradičným jedlom je chlieb nazývaný kozunak. Prvou vajíčkovou tradíciou, ktorá ma zaujala je, že Bulhari zisťujú, kto bude mať v nasledujúcom roku najväčšie šťastie. Každý si vezme vajíčko, ťukajú ich o seba navzájom, a niektorí ich aj hádžu. Majiteľ vajíčka s čo najmenším poškodením bude najšťastnejší. Ďalšiu tradíciu týkajúcu sa vajíčok vykonáva najstaršia žena rodiny. Keď namaľuje prvé červené vajíčko, pošúcha ním tváre všetkých detí. Má im to priniesť zdravie a silu.

Filipíny

Na týchto ostrovoch sú dve veľkonočné procesie – jedna pre mužov, druhá pre ženy. Muži nasledujú Ježiša Krista, čerstvo po zmŕtvychvstaní, ženy zase nasledujú jeho matku Máriu, ktorá má na znak trúchlenia čierny závoj. Tieto dve skupiny sledujú dve rôzne trate, a nakoniec sa stretnú v kostole. Toto stretnutie symbolizuje Ježišovo stretnutie s jeho matkou po tom, ako sa dočasne vrátil na zem. Dievčatá prezlečené za anjelov nakoniec dajú Márii závoj dole, čo predstavuje katolícku tradíciu Máriinho výstupenia do neba.

Ak máte záujem o niečo morbídnejšie, mnoho filipínskych katolíkov sa na Veľkú noc bičuje a necháva ukrižovať, s vierou, že ich to očistí od ich hriechov. Vatikánu sa táto praktika nepozdáva a už roky sa ju snaží zastaviť, zatiaľ bezúspešne.

Francúzsko

Vlastne nehovoríme o celom Francúzsku – jedná sa o mesto Haux. Každoročne sa tam spotrebuje viac ako päť tisíc vajec, päťdesiat kilogramov cibule a cesnaku a štyri kilogramy soli a korenia. Námestie totiž využívajú na prípravu obrovskej omelety. Traduje sa, že keď Napoleon tiahol týmto krajom, nechal si v miestnom hostinci pripraviť omeletu. Tá mu tak zachutila, že na nasledujúci deň nechal pre svojich vojakov pripraviť jednu obrovskú.

Grécko

V Grécku budem znovu trochu špecifikovať, ide o jeden špecifický ostrov – Korfu. Na Bielu sobotu, presne o jedenástej ráno, začnú zo všetkých balkónov padať hlinené nádoby a kvetináče, často naplnené vodou. Táto tradícia pochádza zo šestnásteho storočia. V tej dobe ľudia vyhadzovali z okna staré a nepotrebné veci, aby sa tak symbolicky pripravili na nový rok. Treskot rozbíjanej hliny má odplašiť zlých duchov (a zrejme aj všetkých nešťastných turistov, ktorí sa rozhodli ísť na Korfu práve počas Veľkej noci a o miestnych tradíciách nevedia).

Ak však máte záujem o Grécko ako celok, vajíčka riešia z nášho pohľadu celkom netradične – sústredia sa totiž len na jednu farbu, a to je červená. Má symbolizovať Kristovu krv, preliatu za našu spásu.

Mexiko

Mexické veľkonočné tradície boli, pochopiteľne, privezené najmä španielskymi kolonizátormi. Jedna z nich dosť výrazne predvádza názor starých Španielov na Judáša Iškariotského. Nazýva sa La Quema de Judas – pálenie Judáša. Oslavuje sa na Bielu (alebo Svätú či Veľkú) sobotu. Hlavnou hviezdou je veľká figurína Judáša z „papiermašu“ – čiže zmesi papiera, vody, a lepidla. V dnešnej dobe sú často zobrazované aj ako čert. Kedysi sa držali názvu a jednoducho ich zapaľovali, no dnes Judáša väčšinou vyhadzujú do vzduchu ohňostrojmi.

Nórsko

Nóri Veľkú noc oslavujú spôsobom, ktorý veľmi oceňujem, a to čítaním detektívnych príbehov. Zapájajú sa úplne všetci – vydavateľstvá, rádiové či televízne stanice, všetci doma. Krátke príbehy sa dokonca objavujú aj na obaloch od mlieka. Túto tradíciu nazývajú Påskekrimmen, a ja osobne by som sa k Nórom rada pridala.

Poľsko

V Poľsku tradičnú slovanskú tradíciu oblievania dotiahli oveľa ďalej. Áno, v minulosti tiež šlo hlavne o slobodných mládencov olievajúcich slobodné dievčatá, ale Poliaci sa pohlavím nenechali zastaviť, a dnes oblieva každý každého. Používajú sa vodné pištole, prázdne fľaše od šampónov alebo prostriedkov na umývanie riadu, typické vedrá, a v podstate úplne čokoľvek, z čoho môže vystreknúť alebo vyšplechnúť voda. Nazýva sa to Śmigus Dyngus – Mokrý pondelok.

Taliansko

V Taliansku, konkrétne vo Florencii, sa Veľká noc oslavuje veľmi výrazne – ohňostrojmi. Táto tradícia sa volá Scoppio del Carro – výbuch vozíka. Datujeme ju až do čias prvej krížovej výpravy. Bohato zdobený vozík najprv naložia ohňostrojmi, a potom ho ľudia vo farebných kostýmoch inšpirovaných pätnástym storočím ťahajú cez mesto. Keď ho dostanú až ku katedrále, florénsky arcibiskup ho zvnútra chrámu počas omše zapáli.

Ktorá z veľkonočných tradícií vás zaujala najviac? Mňa tí Nóri skutočne presvedčili. 🙂

Zdroje:

https://www.ef.com/wwen/blog/language/8-super-fun-easter-traditions-from-around-the-world/

https://www.womansday.com/life/travel-tips/g2175/easter-traditions/

https://www.learningresources.co.uk/blog/global-easter-traditions/

https://www.worldatlas.com/articles/easter-holidays-around-the-world.html