Úprava fotografií? Áno, ale rozumne…

Siedmaci sa na hodinách informatiky venujú práci s obrázkami a fotografiami. Výsledkom týchto hodín nie je len osvojenie postupov, ako obrázky orezať, zmenších, zaostriť či zosvetliť. Popri trénovaní týchto zručností sa zamýšľajú aj nad otázkami mediálnej etiky. Prinášame vám dve úvahy o tom, ako pristupovať k úprave fotografií, ktoré zverejňujeme na sociálnych sieťach, čo je naším cieľom a čo môžeme „dokonalými“ fotografiami spôsobiť.

Autorka:  Ema Sophia Petrášová, 7. B

Úprava fotografií je v dnešnej dobe vec, ktorú vidíme všade dookola. Na plagátoch, billboardoch a hlavne na sociálnych sieťach. O tejto téme by som sa dokázala rozprávať hodiny a popísala by som 100 strán, ale podľa mňa je najdôležitejšie, aby ľudia vedeli, že táto téma má aj veľa dobrých, ale aj zlých stránok. Pre vás, ale aj pre ostatných ľudí, ktorí tieto upravené fotografie vidia.
Upravovanie fotografií je nebezpečné kvôli tomu, že to môže znižovať ľuďom sebavedomie. Napríklad, keď ste na Instagrame a pozeráte sa na fotky ostatných ľudí, ktorý si vo fotkách upravujú svoje telo, tvár, vlasy alebo farbu očí a začnete sa s nimi porovnávať a hovoriť si, že nie ste dostatočne pekní alebo chudí. Môžete sa dať na nebezpečnú diétu, pri ktorej neprijímate dostatok vitamínov alebo sacharidov. V horšom prípade to môže viesť k depresii alebo aj samovražde.
Ak ste človek, ktorý si vo fotkách upravuje svoje telo, tvár alebo oči, môže to mať zlé dôsledky aj pre vás. Po čase si uvedomíte, že nie ste spokojní so svojím telom a budete sa ho snažiť zmeniť. Môžete príliš veľa cvičiť alebo nedostatočne jesť. Môže sa stať, že si na Instagram dávate ťažko upravované fotky a hľadáte si partnera. Keď vás niekto pozve na večeru a uvidí vás v reálnom živote a porovná si to s fotkami na sociálnych sieťach, asi nebude veľmi nadšený a pravdepodobne neočakával, aké veľké rozdiely uvidí. A nebude sa s vami už chcieť stretávať. Ale existuje aj dobrá stránka upravovania fotiek. Povedzme, že sa odfotíte pri nejakej známej lokalite, na ktorej vo fotke vidieť krásne zelené stromy plné červených jabĺk, čerešní a zelených hrušiek. No a keď sa pozriete na fotku, vidíte tam iba svetlo zelené stromy, ktoré vyzerajú ako staré zelené vyšúchané tričko vášho ocina a skoro vôbec tam nevidíte ovocie. Otvoríte si aplikáciu na upravovanie fotiek a trochu zvýrazníte farby.
Alebo keď sa máte stretnúť s vašou obľúbenou kapelou alebo hercom. Čakáte v rade 3 hodiny bez vody a bez jedla a konečne sa ku nim dostanete a odfotíte sa s nimi. Ste radi a tešíte sa z fotky, ktorú si chcete dať vytlačiť a zarámovať. Nastúpite do auta, prídete domov, otvoríte si vašu fotku a vidíte, že je celá rozmazaná. Trochu ju zaostríte a fotka vyzerá super.

Zhrňme to. Podľa mňa je v poriadku úpravou fotky zvýšiť jej umeleckú hodnotu, ale nie je v poriadku meniť seba. Vyzeráme tak, ako vyzeráme a žiadna fotka nezmení našu realitu.

Autor: Oliver Middleton, 7.B

Žijeme v dobe, keď sa pomaly žiadny náš zážitok nezaobíde bez jeho zaznamenania pomocou fotografie. Daný moment prežívania je narušený elektronickým zaznamenaním chvíle, ktorú si častokrát pre jej zachytenie nevychutnáme naplno. Navyše urobené fotografie väčšinou končia nepovšimnuté a zabudnuté, dojem zo zážitku je neúplný, pretože sme mali záujem urobiť čo najlepšiu fotku a neprežili sme danú chvíľu naplno. Zaznamenané fotografie chceme ukazovať, zdieľať, posielať kamarátom, pridávať na sociálne siete, ale ešte pred tým ich potrebujeme vylepšiť. Upraviť, pootočiť, orezať, vyrovnať, zmeniť či zvýrazniť farby, doplniť text, chceme ich prikrášliť. Rôzne aplikácie a programy nám umožňujú s fotografiami pracovať. Niektoré sú zadarmo, za iné platíme. Je množstvo filtrov umožňujúcich vylepšenie fotografie a predmetov na nej. Asi najpopulárnejšie filtre medzi bežnými užívateľmi sú také, ktoré prikrášlia našu tvár. Čoraz viac mladých, ale aj starších ľudí, na svojich profiloch pridáva fotografie upravené filtrami, ktoré im vyhladia vrásky, upravia kontúry tváre, dodajú im sviežosť a iskru. Myslím si, že používanie takýchto filtrov nie je správne, pretože nám podáva klamlivý pohľad, ktorý je vzdialený realite a môže ubližovať tak tomu človeku, ktorý filter používa, pretože pri pohľade do zrkadla nebude so sebou spokojný, ako aj ubližuje tým, ktorí sa na nereálnu podobu pozerajú s obdivom a závisťou, že oni tak dobre nevyzerajú. Našťastie je stále veľa ľudí, ktorí ukazujú reálne pohľady na seba a dokonca je čím ďalej tým viac takých, ktorí sa nezľaknú porovnať realitu s filtrom a tým poukážu na nezmyselnosť filtrov vytvárajúcich umelú krásu.
Úprava fotografií má však aj svoj zmysel a je potrebná pri rôznej práci, či už práci profesionálnych fotografov, grafikov, žurnalistov a iných, ktorí nám formou fotografie prinášajú správy, reklamu, užitočné informácie, ale aj obraz života u nás, vo svete, vo vesmíre a podobne. Zvlášť fotografie z vesmíru si vyžadujú množstvo úprav, aby nám obraz ukázal, čo konkrétne sa podarilo zaznamenať teleskopom a iným vesmírnym zariadeniam.

Každý deň vznikajú nové programy, aplikácie a filtre na úpravu fotografií a ja som zvedavý, aká budúcnosť fotografie čaká, čím nás doba prekvapí. Snáď zážitok z pohľadu na fotografiu nikdy neprevýši reálne prežitý moment, ktorý si budeme užívať tak, že na jeho zaznamenanie ani nepomyslíme.