Sociálna dilema – 2. časť

Minuloroční ôsmaci sa po pozretí dokumentu The Social Dilemma – o sociálnych sieťach veľmi pekne rozpísali. Keďže v ich prácach zazneli veľmi hodnotné myšlienky, rozhodli sme sa v každom novom čísle Journalu jednu z ich prác publikovať. Nech sa páči, prinášame vám druhú z nich v podaní Martina B. Hroboňa, dnes už nášho gymnazistu.

Sociálne médiá sú interaktívne technológie a digitálne kanály, ktoré uľahčujú vytváranie a zdieľanie informácií, nápadov, záujmov a iných foriem vyjadrenia prostredníctvom virtuálnych komunít a sietí.“ Takto znejú základné definície, ktoré si cez vyhľadávač ľahko nájdete.

Tieto malé aplikácie zhromažďujú statusy biliónov ľudí. No fajn. Nie som tu, aby som prednášal o sociálnych médiách, či sú zlé alebo dobré. Sociálne média majú svoje plusy a mínusy. Ako čas plynie, vidíme, že mínusy pomaly prevyšujú nad plusmi. Nedokážem hovoriť z vlastnej skúsenosti, keďže som nikdy nebol príliš zamotaný v sociálnych médiách vďaka tomu, že som vyrastal obklopený múdrymi ľuďmi, ktorí ma vedeli poučiť.

Nie všetci majú tú možnosť byť poučení, o čom to je, ako to funguje… 50% používateľov sociálnych médií sú ešte stále deti, o ktorých sa často rodičia nezajímajú. Vidia, že dieťa je na mobile a nekontrolujú, či je všetko v poriadku, nerozprávajú sa s nimi o nástrahách tohto sociálneho prostredia. Dieťa vidí, počuje a uverí veciam, ktoré ho môžu doviesť k extrémom. Deti ešte nie sú také rozhľadené. Dajte dieťaťu na výber medzi cukríkom a zeleninou, vyberie si cukrík. Neskutočne sa prehliada pravidlo, ktoré je spomenuté v každej aplikácii pri registrácii – dieťa do 14 rokov by nemalo mať účty na sociálnych sieťach. Deti na internete… nebezpečný prípad, s ktorým sa stretávame, keďže tu ide o životy veľmi mladých ľudí.

Ďalší z veľkých problémov, na ktorý sme narazili po čase, sú dezinformácie ‘missinformations‘. Dezinformácia je možno ešte väčšia hrozba, keďže ovplyvňuje nielen detí, ale aj dospelých. Naviesť ľudí k tak bizarným myšlienkam, ktoré ťa môžu stáť život. Na zamyslenie. Ak sa dospelému mozgu dostane do hlavy dezinformácia, nie je ľahké presvedčiť ho o opaku, keďže naše hlavičky radi veria tomu, čo chcú.

Sociálne média sú problém, na ktorý si treba dávať pozor! Kopec nenávisti, dezinformácií, čas berúce nepotrebnosti… Na druhej strane, ak sme poučení o základoch správania na internete, môžu byť sociálne médiá veľmi fajn. Ak dokážeme rozpoznať, vedieť, kedy je dosť, tak sociálne média dokážu byť pre nás aj neškodným zdrojom zábavy.