Šťastné a zelené

Čo keď vám poviem, že žijeme v rozprávke, ktorá zatiaľ nemá koniec? Je to jeden z tých vianočných, šťastných koncov alebo to má od neho ďaleko?

Začneme s hlavným hrdinom. Malým, zvedavým chlapcom, ktorý celý rok počíta dni do Vianoc a spisuje, čo všetko si chce nájsť pod vianočným stromčekom. Volajme ho Nikolas, pretože z nejakého dôvodu sa chlapci vo vianočných filmoch volajú Nikolas. V nekonečnom liste jeho želaní typicky nechýba výkonný počítač, pretože jeho spolužiaci v škole majú drahší a novší, ako ten, čo má on. Staršia sestra si zasa jej obľúbenosť v triede plánuje napraviť značkovým oblečením a bezdrôtovými sluchádlami. Nikolasova mama je posadnutá vianočným vzhľadom domu, hlavne lesklými plastovými ozdobami, ku ktorým každý rok dokupuje nové, a farebnými svetielkami, ktoré sú niekedy zapojené v elektrine aj celú noc. V tejto rodine je vždy pred Vianocami veľmi rušno, pretože začína veľké pečenie a varenie. Čo by to predsa boli za Vianoce bez jedla? Bez VEĽA jedla. Možno viac, než je štvorčlenná rodina schopná zjesť. Ako každý rok – hundral si popod nos otec, vyberajúc z preplnenej chladničky poloplné kastróly a nádoby jedla, ktoré sa stalo obeťou času. Všetko to pozhŕňal do jedného koša a sľúbil si, že ďalší rok sa to nebude opakovať.

V ten istý deň, avšak na inom konci sveta, sa dievča v Nikolasovom veku pozerá na rieku pretekajúcu jej mestom. Stará mama hovorila, že keď bola ešte mladá, voda v nej bola taká čistá, že v nej dokonale videla svoj odraz. O päťdesiat rokov neskôr sa jej vnučka pozerá na hladinu rieky a vidí v nej len tmavé šmuhy. Presne ako jej budúcnosť. Pomyslí si smutne a zahľadí sa na obrovskú továreň na oblečenie, v ktorej teraz pracuje celá jej rodina, a ona sa k nim o pár rokov pridá. Iróniou je, že v kraji, kde sa nachádza jedna z najväčších fabrík na oblečenie mávajú ľudia prázdne šatníky, a všetko čo vyrobia si kupujeme my, rozvinuté krajiny.

Možno v ten istý deň sa v krajine poznačenou ťažbou kovov vracia domov chlapec z jednej z baní, uťahaný po nekonečnej šichte. Pracuje v lítiovej bani už od siedmych rokov. Lítium je kov nachádzajúci sa prevažne v batériách našich mobilov či iných elektronických zariadení. Jeho ťažba si už vyžiadala a vyžiada mnoho životov, najmä život okolitej prírody, z ktorej je teraz len chudobná pustatina, a je takmer isté, že batérie v našich tabletoch či mobiloch nie sú výnimkou.

Asi sa všetci zhodneme, že náš život má niekedy prirýchle tempo na to, aby sme sa zastavili a popremýšľali, či nebude lepšia voľba vzdať sa kúpy nového značkového oblečenia a skúsiť niečo z druhej ruky, povypínať všetky svetlá v dome či povyberať všetky káble zo zástrčiek. Hlavne Vianoce sú časť roka, keď vo víre udalostí a úloh zabudneme na to, či chronickým obdarovávaním blízkych neberieme niečo našej planéte alebo ľuďom z nerozvinutých krajín. Teraz, keď na adventnom venci dohorieva tretia sviečka, je najvyšší čas sa zastaviť a usilovať sa o to, aby jedna z tradičných farieb Vianoc – zelená nedominovala len vo výzdobe domu, ale aj v našom správaní. Lebo príbeh sa ešte neskončil, a len my môžeme ovplyvniť jeho priebeh. Čo pre to môžeme urobiť?

Aj u vás je vždy po rozbaľovaní darčekov neporiadok z roztrhaných baliacich papierov a iných obalov? Základným a dôležitým krokom ku zeleným Vianociam je vyhnúť sa baliacim papierom. Veľmi estetickou náhradou môžu byť staré noviny previazané prírodným špagátom, či nevyužitý kúsok látky. Najčastejšou cestou sú darčekové tašky, ktoré obdarovaný isto využije druhýkrát. Ak máte šikovné ruky, milé je ušiť vrecúško alebo tašku, ktorá sama o sebe veľmi poteší.

Od balenia sa dostaneme ku samotným darčekom. Ak si každý rok praješ nejakú novú elektroniku, tak by si sa mal zamyslieť, či naozaj potrebuješ každé dva roky meniť mobil a či ti nestačia staré slúchadlá, aj keď nové sú naozaj lákavé. Podobne je to s oblečením, obuvou, hračkami… Všetko bolo potrebné vyrobiť a doviesť, čo zanecháva uhlíkovú stopu a vo veľkom množstve zapríčiňuje globálne otepľovanie. To neznamená, že by si sa mal/mala vzdať darčekov, len je fajn nájsť si trochu času a popremýšľať, či to o mesiac nezostane ležať nevyužité v tvojej izbe. Darček, ktorý si naozaj užiješ, je priať si zážitok. Rád chodíš do kina alebo divadla? Želaj si poukážku na nejaký film alebo predstavenie. Miluješ adrenalín? Čo keby si si prial/a bungee jumping alebo inú atrakciu? Aj pri obdarovávaní svojich blízkych je dôležité hľadieť na prírodu. Čo tak im dať tento rok nejaký ekologický darček? Napríklad prírodnú kozmetiku, poukážku do bio potravín a pod. Nezabudni, že tvojou povinnosťou nie je dať darček všetkým. Tak si môžeš byť istý, že obdaruješ len tých, ktorých naozaj poznáš a vieš, že sa naozaj potešia.

Ďalším problémom je plast tvoriaci veľkú časť vianočných ozdôb a dekorácií. To je skvelá príležitosť prebudiť v sebe kreativitu a nápad, pozbierať prírodniny vo svojom okolí a tvoriť. Ak nemáte žiadnu predstavu o tom, čo by ste vyrobili, inšpiráciu môžete hľadať na internete. Ak si nechcete ozdoby vyrábať, určite niečo nájdete aj v obchodoch a na vianočných trhoch. Len si dávajte pozor, z čoho sú vyrobené.

Už od novembra môžeme v reklamách vidieť štedrovečerné stoly prehýbajúce sa pod toľkými druhmi jedla a koláčikov. Nemyslíte si, že to niekedy fakt preháňame? Pri vianočných nákupoch sa hlavne vyzbrojte zdravým rozumom a rozmýšľajte, či naozaj skonzumujete to všetko. Podľa štatistík priemerný Slovák vyhodí okolo 0,44 kg jedla za deň. Spolu tak vyhodíme za rok 900 tisíc ton potravín. Takéto plytvanie jedlom je neetické. Okrem toho potraviny končiace v spaľovniach či na skládkach sa podieľajú na emisii plynov spôsobujúcich globálne otepľovanie.

Ak si neviete predstaviť Vianoce bez vysvieteného stromčeka, skúste šetrné LED žiarovky, ktoré nemíňajú toľko energie ako tie klasické. Taktiež je zbytočné nechávať svetielka v zástrčke cez deň a tiež ich môžete vypnúť, keď pôjdete spať.

Najväčší tip na to, ako ušetriť energiu, prírodu a klímu je skromnosť, vďačnosť a dobrodružstvo. Spomienky nemíňajú žiadne prírodné zdroje a nezanechávajú žiadnu uhlíkovú stopu. Prechádzka zasneženým lesom, výstup na zasnežený Kriváň alebo hranie spoločenských hier s rodinou,,, nič z toho neurobí nepriaznivú stopu na klíme, ale zanechá stopu v spomienkach. Lebo cestou k ZELENÝM Vianociam sú momenty, keď možno nemáte perfektne vyzdobený dom alebo kopu jedla, ale máte zamrznuté červené líca, sneh za bundou, na boku modrinu z pádu na korčuliach a oči žiariace šťastím.

 

 

Zdroje:

https://www.nulaodpadu.sk/neplytvajme-jedlom

https://www.youtube.com/watch?v=onoqVj9vRZc (Tu nájdeš ešte viac eko tipov.)