Prečo sme 17. novembra doma?

Dnešná mládež sa málo zaujíma o históriu svojej krajiny. Len zneužíva výhody, ktoré sme pre nich vybojovali počas 17. novembra bez toho, aby pre ne teraz museli aspoň mávnuť prstom. Pohŕda svojimi koreňmi. Neváži si slobodu a demokraciu.

Ak máš menej ako tridsať rokov, tieto reči sú ti určite veľmi známe. Možno sa čuduješ, ale ja nie som tá, ktorá Ti povie to isté. Mám pätnásť, som Tvoja rovesníčka, alebo dokonca mladšia, ako si Ty. A úplne chápem, ak si náhodou doteraz nevedel/a, prečo vlastne sedemnásteho novembra zostávame doma. Úplne ťa chápem, ak Ti slová ako Václavské námestie či zamatová revolúcia prídu známe, a zároveň také cudzie. A tak sedemnásty november je pre teba iba dátum ako každý iný.

Avšak myslím si, že sedemnásty november by pre Teba nemal znamenať len veľkú otravu zabalenú do pobúrených rečí dospelých. Dokonca, ak nemáš rád históriu nechcem, aby si si začal pripomínať udalosť, ktorá pre Teba nič neznamená, pretože si ju nezažil.

Tento dátum je okrem výročia Nežnej revolúcie aj dňom študentstva. Súvisí to s Nežnou revolúciou, pretože študenti boli tí, ktorí to všetko začali. Plní odhodlania a odvahy, možno aj strachu a neistoty, ale s výbušnosťou a hrdosťou vybojovali to, čo si zaumienili. Boli Tvoji rovesníci, vedeli, aké to je chcieť prejaviť svoj názor, aj keď ich nikto nepočúval. A nakoniec ich hlasy začula celá krajina.

Nie je to presne to, čo chceš Ty? Aby sa aj Tvoj názor stal hodnotným? Aby Ťa dospelí rešpektovali? Si cieľavedomý, a možno zvádzaš svoje vlastné boje so spoločnosťou, snažíš sa odlíšiť od svojich rodičov. A presne tým my, mladí ľudia, meníme svet. A nie je to len prázdna veta z reklamy na nemenovanú banku. Nežná revolúcia nie je jediným dôkazom našich nedocenených schopností. Mnoho mladých sa angažovalo za zrušenie rasovej segregácie v Amerike, napríklad aj známy študentský koordinačný výbor SNCC, ktorý bol v istom čase najlepšie organizovanou skupinou pre občianske práva v krajine. Mladí boli taktiež katalyzátormi Arabskej jari v Tunisku, série protestov za nastolenie demokracie. Tieto myšlienky sa neskôr dostali aj do Egypta, Sírie či Saudskej Arábie. Významným organizačným prostriedkom sa stali práve sociálne médiá. V otázke globálnej klímy a protestov za potrebné opatrenia je hlavným menom určite Greta Thunbergová, ktorá s aktivizmom proti klimatickej kríze začala už v jej pätnástich rokoch.

Ak už pre teba sedemnásty november znamená čokoľvek, predstav si námestie plné študentov, nie o veľa starších ako si Ty. Predstav si jednu myšlienku, ktorá ich vytiahla z bezpečia počúvania vlády a nedemokratických zákonov až tam.  A predstav si, ako by si žil, keby sa vtedy nenašiel nikto, kto by ostatných z toho bezpečia vyviedol.

 

Tvoja spoluaktivistka